
جامعه شناسی خیانت و عهد شکنی و معیار مردانگی در قاموس ایرانی
«قسم قرآن شکستن، به ثمن بخس»
فرهنگ مردانگی و رادمردی میراثی است سترگ در قاموس فرهنگی ایرانیان که چون نیک بنگری در طول تاریخ این دیار، حفظ و صیانت از کیان مملکتی و حراست همیشگی از دین و ناموس بر مبنای این اصلِ استوار محقق گردیده است. در وجه مردانگی که عمده ترین علت پایبندی به عهد و پیمان است سوای آنچه به لحاظ عقیدتی و عبادی در خصوص وفای به عهد خصوصا تکریم حرمت قرآن به وجه القسم و پیمان، که در ادامه خواهد آمد؛ شرط اصلی مردی و رادمردی بر حفظ قسم و وفای به عهد است.
گرایش به جوانمردی و پرهیز از دروغگویی در بسیاری از ابیات شاهنامه دیده می شود، وفای به عهد، برای فردوسی امری مهم است و به عقیدة او پیمان شکنان از خاک هم پست ترند.
مبادا که گردی تو پیمان شکن که خاک است پیمان شکن را کفن
خنک درجهان مردپیمان منش که پاکی و شرم است پیراهنش
بماند بدو رادی و راستی نکوبد در کژی و کاستی
حکیم فردوسی می داند که شکستن پیمان است که باعث ناآرامی و آشوب در جهان شده. در قرآن نیز بر وفای به عهد تأکید شده است :اوفوا بالعهد، ان العهد کان مسوؤلا(اسری، 34)
لذا خدامند متعال در قرآن کریم این چنین زنهار می دهد که:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا تَفْعَلُونَ ﴿٢﴾ كَبُرَ مَقْتًا عِندَ اللَّـهِ أَن تَقُولُوا مَا لَا تَفْعَلُونَ (سوره الصف آیه 2 و 3)
الا ای کسانی که ایمان آوردهاید، چرا چیزی به زبان میگویید که در مقام عمل خلاف آن میکنید؟ (2) این عمل که سخن بگویید و خلاف آن کنید بسیار سخت خدا را به خشم و غضب میآورد.
بنابراین وفای به عهد از معیارهای ارزشی در دین و آئین ماست که مورد حرمت بسیار است. حضرت علي(ع) در اين رابطه مي فرمايند: هيچ موضوعي همانند وفاي به عهد در ميان مردم با تمام اختلافاتي كه دارند، مورد اتفاق نيست. حتي مشركان هم، پيمان ها را در ميان خود محترم مي شمردند، زيرا عواقب پيمان شكني را دريافته بودند. (نهج البلاغه، نامه ۵۳)
همچنین فردوسی پاکزاد زنهار می دهد که پیمان شکنی سرشت ایرانیان نیست و این در مورد تبارشناسی خیانت در خاک ایران نیز به مصداق اثبات شده است. همچنان که این بار نیز در شهر و دیار ما...
ز پیمان نگردند ایرانیان از این در کنون نیست بیم و زیان
مگر نه اینکه عهد شکنی بود که سر سید و سالار شهیدان، نوه رسول اکرم (ص) را به تیغ نیرنگ و کین داد. و انکه بر خونخواهی حسین (ع) برخواست و چون پیمان بست، مختار ثقفی بود که سردار ایرانی اش کیان ایرانی بر وفای خویش تا خون ستاندن از تمامی دشمنان حسین(ع) دست از شمشیر جدا نکرد.
در دیار ایران زمین با وجود فاسقان و وطن فروشان و دین فروشانی چند، همیشه بودند رادمردانی که با وجود خیانتی که از نزدیکان بدیشان روا داشته شد بر عهد و پیمان خویش ایستاده و راست قامت بر صراط حق مقاومت کرده و با مردانگی و رادمری، قسم نامه خود را با خون خویش توشیع کردند. در سوره الاحزاب آمده است:
مِّنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّـهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُم مَّن قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن يَنتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلًا ﴿٢٣﴾ لِّيَجْزِيَ اللَّـهُ الصَّادِقِينَ بِصِدْقِهِمْ وَيُعَذِّبَ الْمُنَافِقِينَ إِن شَاءَ أَوْ يَتُوبَ عَلَيْهِمْ إِنَّ اللَّـهَ كَانَ غَفُورًا رَّحِيمًا ﴿٢٤﴾
برخی از آن مؤمنان، بزرگ مردانی هستند که به عهد و پیمانی که با خدا بستند کاملا وفا کردند، پس برخی پیمان خویش گزاردند (و بر آن عهد ایستادگی کردند تا به راه خدا شهید شدند مانند عبیده و حمزه و جعفر) و برخی به انتظار (فیض شهادت) مقاومت کرده و هیچ عهد خود را تغییر ندادند (مانند علی علیه السّلام که در کوفه به محراب عبادت شهید گشت(23)تا آنکه خدا آن مردان راستگوی (با وفا) را از صدق ایمانشان پاداش نیکو بخشد و منافقان را (به عدل) عذاب کند اگر بخواهد یا (به لطف) توبهشان بپذیرد که خدا بسیار آمرزنده و مهربان است.(24). صدق الله العلی العظیم
در ماهی که گذشت عرصه مدیریت شهری شاهین شهر دچار حادثه ای دردناک گردید که سوای بحث شخصی و تجسس در معلوم داشت فرد و افراد خاصی که تن بدین نقیصه ی اخلاقی داده اند و بدون کالبد شکافی لحن و غرض مسببین، غرض این نوشتار تبیین انزجار از چنین رفتاری به طور کلی و بیزاری از نفس چنین عملی است که فضای کار و خدمت را مسموم کرده و روحیه مجاهدت و ایثار را آن هم در سالی که به فرموده رهبر عالی جاه انقلاب باید با عزم ملی و مدیریت جهادی این نهضت اقتصادی و فرهنگی را به پیش بریم؛ دردمند کرده است. غرض بیزاری جستن از اعمالی اینگونه است که اصالت اخلاق ما ایرانیها را هدف قرار داده و گسترش خبر آن در لایحه های اجتماعی شهر مان، جوی از بی اعتمادی را بوجود اورده و یأسی فلسفی و روانشناختی را بر اندیشه سایر خدمتکاران خدوم و سخت کوش عرصه مدیریت شهری ایجاد کرده است. این رفتار مستقیما اعتقادات و باورهای دینی ما را نشانه می رود که چنانچه در دل از انها یاد می کنیم و پایبند بدانهائیم و از تخطی بدین فرامین ترس به دل داریم، تعهد و مسئولیت پذیری مان نیز دوچندان می گردد و امانتداری را در ذات و اندیشه ما مستقر می سازد.
غرض از تحلیل و انزجار جستن از این رفتارها، آن است که بدانیم در قاموس اخلاقی و دینی ما ایرانیان مسلمان که کلام وحی را برترین و والاترین معیار هستی شناسی خویش می دانیم، هیچ چیز بدتر و سخیف تر از به بازی گرفتن اعتقاداتمان نیست و برای چنین افرادی حتی اگر معذورات داشته باشیم باید دیوراهایی حائل برای جداسازی شان از بدنه سالم و اخلاقی شده سایر خدمتگزاران کشیده شود و اینگونه با محدود کردن و ایزوله ساختن افرادی که به شیپور بی اعتقادی می نوازند، جامعه را از گزند افکار و رفتار ایشان مصون بداریم. این رفتارها جامعه را نشان می گیرد و فساد را از دریچه بی اعتقادی به جامعه تزریق می کند.
عمق فاجعه رفتاری اینچنین را اگر خواسته باشیم که بدانیم، چنانچه به کلام امام صادق (ع) در وسائل الشیعه مراجعه کنیم، درک خواهیم کرد. ایشان در خصوص کسی که با اراده به اسماء جلاله قسم یاد می کند و دست بر قرآن بر عهدی پای می فشاردو از آن عدول می کند و پیمان می شکند، صراحتا می فرماید:
هر کس سوگند یاد کند در حالی که می داند دروغ است با خدا مبارزه کرده است [وسایل الشیعه. ج23. ص203]. و این یعنی محاربه با خدا و تکلیف چنین افرادی کاملا مشخص است.
در جایی دیگر حضرت می فرمایند: از در حدیث مناهی یکی از عواقب قسم دروغ را غضبناک بودن خداوند متعال هنگام ملاقات با بنده برشمرده است [وسایل الشیعه. ج 23 ، ص 267]. همچنین در همین منبع نیز آمده است که: در حدیثی قدسی نیز از قول خداوند متعال چنین نقل شده است: کسی که مرا در معرض سوگندهای دروغ قرار می دهد به رحمت من نمی رسد [وسایل الشیعه. ج 23 ، ص 268].
اما اینکه اشخاصی برای توجیه دینی این رفتار که قویا در ائین و مذهب ما تقبیح شده است برایند، نافی تخریب به بار امده در باور مجموعه شهرداری و علی الخصوص شورای شهر نمی شود. بار روانی این رفتار و رای اعتماد دادن افرادی دیگر به این شخص به عنوان مقتدا و گزینه ایشان برای تصدی ریاست که برخی از ایشان مورد وثوق مردم بوده است و در بسیاری از امور خصوصا امور دینی برای مردم شاهین شهر اعتباری داشتند، بی اعتمادی مردم به کارگزاران خویش در شورای اسلامی شهر را موجب شده است.
اما لازم است برای اگاهی مردم از میراث رادمری و اینکه در عقبه خویش ایرانیان چه میراثی از مردانگی داشته اند و چگونه بر عهد و میثاق خویش تا پای جان ایستادگی می کرده اند، حاشیه بنویسیم و همچنان تذکر دهیم به کسانی که ذهن و خاطر جمعی جامعه را با خودخواهی و گذشتن از خطوط قرمز آن هم موازین دینی و اعتقادی، جریحه دار می کنند، که مردم ما به هیچ وجه کسانی چون شما را از خود نمی دانند و این روح آزرده جمعی دوباره با استعانت از درگاه حق تعالی بر صراط مستقیم که از دریچه وحی و متجلی در کلام خداوند حیات می گیرد، خواهد ایستاد و این شما ها هستید که زیانکارید.
وَمِنَ النَّاسِ مَن يَعْبُدُ اللَّـهَ عَلَى حَرْفٍ فَإِنْ أَصَابَهُ خَيْرٌ اطْمَأَنَّ بِهِ وَإِنْ أَصَابَتْهُ فِتْنَةٌ انقَلَبَ عَلَى وَجْهِهِ خَسِرَ الدُّنْيَا وَالْآخِرَةَ ذَلِكَ هُوَ الْخُسْرَانُ الْمُبِينُ [سوره الحج، آیه 11]
و از مردم کس هست که خدا را به زبان و به ظاهر میپرستد (نه از باطن و حقیقت) از این رو هرگاه خیر و نعمتی به او رسد اطمینان خاطر پیدا کند و اگر آزمونی (از شر و فقر و آفتی) به او رسد (از دین خدا) رو بگرداند. چنین کس در دنیا و آخرت زیانکار است و این (نفاق و دورویی) زیانی است که بر همه کس آشکار است. (
همه مهرجویید و افسون کنید زتن آلت جنگ بیرون کنید
همه بردباری کن وراستی جداکن زدل کژی وکاستی
اَیا آن که زو کینه داری به دل به مردی زدل کینه ها برگسل
گناهش به یزدان دارنده بخش مکن روز بردشمن و دوست دخش[تیره و تاریک]
دکترحسین ابراهیمی عضو شورای شهر شاهین شهر
فرمودی امام سجاد حاضر نشد برای رسیدن به حقش قسم بخوردولی اینها اومدند قسم رو شکستند.
چرا نتیجه رو به نفع خودت معنا میکنی : این فرمایش امام سجاد اتفاقا به دکتر ابراهیمی و دوستانش بر می گرده که چقدر ریاست و و میز و صندلی با ارزشه که به خاطرش تو یه جمع دوستانه قسم می خوردند و برای هر سالی برای خودشون تقسیم غنایم پست و عنوان می کنند.
ولی این طرف هم به خاطر به دست آوردن میز و صندلی قدرت حاضر شدند قسم را بشکنند و مابقی هم با حمایت و یا سکوتشان حرمت خداوند را شکستند . کلا مسئولین به خاطر خدا همه کاری انجام میدهند !!! فقط در این میان خدا است که غریبه .
حالا چطور حاضر شدند به خاطر میز و صندلی دنیا قسم خدا را بشکنند آیا منزلت خداوند در نزد برخی اینقدر پائین است !
اون باقی اعضای شورا هم که با این شخص مخالفت ننمودند نیز رضایت خدا را و منزلت خدا را به چهارتا کمسیون فروختند
امام جمعه هم که مسئول ستاد احیا امربه معروف و نهی از منکر است هم با سکوت خود و ندادن تذکر به مسئولین حرمت خداوند متعال را در این شهر شکستند .
واقعا در این چند سال شاهین شهر در حال سقوط اخلاقی است
یاد حاج آقا شوشتری بخیر که اگه بود در مقابل این حرمت شکنیها بدون در نظر گرفتن مقامی تذکرات لازم را می داد
اینکه خودش یک مسئول است ، حالا اگه راست میگید همتون با هم برین از این شکایت کنید
کاش دکتر ابراهیمی از همهء رفتارهای غیر اخلاقی برائت بجوید ، به طور مثال حاضر است از آن کاری هم که می خواستند با آن کارمند شهرداری بکنند و اخراجش بکنند برائت بجوید و همینطور مطلب بنویسد ؟ یا اینکه هر جا منافع خودش بود برائت می جوید؟
همه جوره دارند رو مخ مردم کار میکنند چقدر ادم می تونه بی تقوا باشه...
وقتی انتخابات است و مردم قومیتی رای میدهند و فکر انتخاب اصلح نیستند نتیجه اش می شود این و مسئولین فرهنگی دلخوش به نماز عید فطر.
وقتی برخی کاندیداها برای رای آوردن هر کاری می کنند و کسی نیست جلوی آنها را بگیرد نتیجه اش می شود این و مسئولین فرهنگی دنبال تعامل با این افراد .
وقتی آقایان به جایی که در تایید صلاحیت ها با قدرت وارد میدان شوند و از روابط خود استفاده کنند و تلفن بزنند و نامه نگاری کنند این کار را نمی کنند و در برخورد با منتقدین همهء این کارها را می کنند و شکایت هم می کنند خوب نتیجه اش می شود این که در شورا ائتلافی رای می دهند و حاضر می شوند برای رای آوردن ائتلا فشان دست به هر کاری بزنند .
اصلا دیگر قبح این کارها ریخته شده و هیچ کس نمی گوید که افراد شورا باید بدون در نظر گرفتن ائتلاف و منافع بهترین فرد را برای ریاست شورا انتخاب کنند ، همانطور که در بعضی از نظرات طرفدارانشان در همین جا این کار را طبیعی و عادی می دانند و حالا معنای الناس علی دین ملوکهم واضح می شود .
واقعا متاسفم برای خودم با این مسولین خداشناس!!!
من سعی کردم به گونه ای متفاوت به این متن نگاه کنم..به شدت از این نظرات که باعث شده کنه و ذات معنی به حاشیه بره متاسف شدم...واقعیت اینه که این مطلب نمیخاد کسی رو محکوم کنه..فقط میخاد هشدار بده که هنوز میشه مرزی بین رذالت و انسانیت کشید و این کار رو ما باید بکنیم..هنوز میشه به خیلی ها فهموند که ملا برای یه بچه مسلمون قرآنه و با بی حرمتی به قرآن عظمت و مقام اون بین خیلی از همین اعضا که بعضا مورد تهمت هستن حفظ شده..من شنیدم که وقتی که در جلسه اول این رئیس خواسته بگه بسم الله.... آقای جهانگیری با تلخی بهش هشدار داده که اسم خدا رو بر زبون نیار..من برام این چیزها خیلی معنی داره..خواهش میکنم از دوستان به مطلب نگاه کنن که این بنده خدا چطور خواسته بگه که با همه خیانتی که شده اما نباید با رفتار ناشایست جواب اونها رو داد...در ضمن یه صحبت هم با دکتر ابراهیمی دارم:
برادرجان قرآن صاحبی دارد از هر کس والاتر و قدرتمند تر که خود حافظ و ضمان بقاء و عظمت اونه..هر چند که شما هم همین رو میگین و من قصد ندارم بگم که شما اون رو منظور ندارین..اما اجازه بدین خود خدا جواب اونها رو بده...قصد جسارت ندارم و البته من معنی جامعه شناسی مطلب شما رو درک کردم....
ببخشید:
مخالف شما که امروز بیشتر داره به سمت نظرات و اخلاق شما جذب میشه
به نظرم این مقاله هوشمندی بسیار سنجیده ای داره که نباید تحت الشعاع این کامنتها که بعضا جانبداری عجولانه است قرار بگیره...به نظر دکتر ابراهیمی آدم هوشمندیه که خواسته از رفتارهای غیر اخلاقی در شورا برائت بجوره و نشون بده که میشه هنوز بر مبنای اخلاقیات سیاست ورزید..نمیدونم این نظر من بود شاید هم اشتباه باشه..ولی یه جوری از محتوای متن این رو برداشت کردم
لازم به ذکر است که از هر دو طرف موافق و مخالف بسیاری از نظرات نمایش داده نشد چون شامل موارد بالا بود .
میخام بگم که وقتی کسانی اینچنین که قرار است فیلترهایی انها را از حضور در میان کاندیداها جلوگیری کنند، و نمیکینند همین می شود. من خودم داستان درگیری دکتر ابراهیمی با شهردار را در مورد قولهایی که ایشان به اکثریت در جهت بهره گیری از نیروهای شاهین شهری در سطح مدیریت داده بودند را شنیدم که آقای شهردار وقتی بر خر مراد سوار شد از آن سرباز زد...آقای صالحی به من گفته که چطور دکتر ابراهیمی در جمع ما در دفتر شهردار قاطعانه از این حق دفاع کردند و حتی با ایشان درگیر شدند
به نظرم باید این موضوع رو فراموش کرد ولی درس عبرت گرفت از اینکه اخلاق وفای به عهد و پیمان که متاسفانه در میان همه ما خصوصا مدیران از بین رفته باید احیا شود و اساسا این بی اخلاقی قا را از آن برائت جست و آن را از فضای کار در کشوری که دیانت و سیاست را در یک حیطه تعریف می کند دور ساخت
من یکی از هم پیمانان دکتر ابراهیمی هستم.
جسارتا خواستم در جواب یکی از شهروندان که نوشته بود ایشان قسم شکسته است در فقره رفاهی تفریحی بگویم اولا اقای م از هم تباران و یاران دکتر بوده و اینکه ایشون نخواستن که مدیر عامل بشه کذب محضه و دوم اینکه سر اینکهه شهردار ایشون رو قبول نکردند دکتر با شهردار بحث و دعوا هم کردند...این مطالب توجیهات بچه گانه عهدشکنان است که می خواهند خودشون رو توجیه کنند...در ضمن به اینها می گویم کجا ما هم قسم شدیم که مثلا هر کسی رو که یک نفر از هم ائتلافیان خواست به مدیریتی بگمارد حتما باید قبول کرده و همان کار را انجام دهیم....قسم ما چیز دیگری بود
وای بر کسانی که به جهت توجیه نامردی و افکار پلیدشان رفتار ضد انسانی و قرآنی خود را توجیه می کنند...من کاری ندارم که دکتر ابراهیمی لایق ریاست بوده یا نه و اینکه ایشون این مطلب رو برای غرض شخصی نوشته یا برای تحریم حرمت شکنی قرآن..اما به جرات قسم میخورم که علت اصلی اینکه آقای م که قرار بود به عنوان مدیر عامل رفاهی تفریحی مطرح بشه و اصلا خود دکتر ابراهیمی اون رو معرفی کرده بود و بسیاری هماهنگیها برای موفقیت ایشون در گزینش علمی رو انجام داده بود و اصلا به لحاظ هم تباری با آقای دکتر نیروی موثری بود که می تونست خیلی به دکتر ابراهیمی در پیشبرد کارهای فرهنگی کمک کنه، نه هیچ کدوم از اعضای شورای شهر بلکه مقام بالاتر فرهنگی شهر که اتفاقا این شهردار خیلی باهاش اایاقه و گوش به حرفشه مانع از تصدی اش شده بود....شهردار به دکتر و بچه های دیگه شورا قول داده بود که حکمش رو بزنه و ولی این اقا حاج آقا م این اجازه رو نداد...
هم قسم شدن برای تصاحب صندلی ریاست بدون در نظر گرفتن شایستگی واصلح بودن خود بزرگترین خیانت به مردم هست، حتما تصمیماتوهم برای شهر هم همین جوریه!!!
. رییس میگه شما اولین قسم و عهد شکن بوده اید . چرا این را نمی نویسی چرا قسم و عهد شکنی خودتون رو نمی نویسی و هوار نمیکنی .
ببخشید ولی معلومه که آدم سیاسی ای هستی...این طبیعیه که در تمامی شورا ها و اساسا سیستم شورایی بلاخرهع اقلیت و اکثریت شکل خواهد گرفت..لذا این لفاظی ای بیشتر نیست که از طریق تقسیم پست ها تقسیم شهر رو استنتاج کنید...
چاکر شما...زیرک خان
متن زیبا و پر مغزی بود ولی این را هم مد نظر قرار دهید که شما عهدی هم با مردم دارید که از حقوق مردم دفاع کنید . ان شاالله که این طور باشد و فقط این متن را به خاطر رای نیاوردنتان برای کرسی ریاست شورای شهر ننوشته باشید
آیا امام جمعه و فرماندار و شهردار و شورای شهر و دیگر مسئولان به این مسائل هم اهمیت می دهند و رسیدگی می کنند و یا این مسائل خیلی اهمیت ندارد ؟
و منظورم از رسیدگی یعنی همانطور که با این سایت و منتقدین برخورد می کنند ، کارهایی مثل اخراج و شکایت و نامه نگاری کردن و تلفن به این و آن زدن برای برخورد کردن .
اگر در این موارد هم محکم برخورد می کردند همانطور که با منتقدین برخورد می کنند دیگر خیلی از مشکلات حل می شد و نیازی به سایت و انتقاد دیگر افراد نبود .
مسئولین و اعضای شورای شهر این کارها را می بینند و حتی بنده دیده ام که پشت سر هم حرف می زنند ولی رودر روی هم خیلی خوب و با لبخند با هم تعامل دارند و حتی یک اخم هم به فرد متخلف نمی کنند چه برسد به نهی از منکر کردن .